Kategoriat
Neuvoton

Neuvottoman koulu

Vuoden 2019 syksyllä keräsimme paikallisten yhdistysten ja aktiivien voimin vetoomuksen Neuvottoman koulun tulevaisuuden puolesta. Kyselyssä selvitimme myös asukkaiden motivaattoreita Neuvottomaan muuttaessa sekä tämän hetken asiointitottumuksia alla olevien teesien avulla.

  1. Ala-asteikäiset lapset tarvitsevat turvallisen koulumatkan, jota voi kulkea jalan tai pyörällä.
  2. Koulun olemassaolo on vaikuttanut asumispaikan valintaan.
  3. Suuri osa perheemme/ruokakuntamme asioinnista tai työmatkoista suuntautuu kuntarajojen ulkopuolelle.

Vuonna 2019 31.12 Neuvottoman väkiluku oli Tilastokeskuksen mukaan 1278. Tässä luvussa on huomioitu kaikki ikäluokat. 0-14 vuotiaita oli tällöin 177, 15-64 vuotiaita 1101 ja yli 65 vuotiaita 332.

Allekirjoituksia vetoomukseen ja vastauksia teeseihin keräsimme kahden viikon aikana, jolloin saimme kerättyä yhteensä 638 vastausta ja vastaajat olivat täysi-ikäisiä. Vastausprosentiksi tuli siis 58 % suhteutettuna koko kylien Neuvoton ja Salmi täysi-ikäiseen väestöön. Teesien väitteiden virhemarginaali on näin ollen noin 3 % ja tutkimuksen tuloksia voidaan pitää varsin yleistettävänä sekä luotettavana.

Teesien vastausprosentit jakautuivat seuraavasti.

  1. 92 % vastaajista kannattivat alakoululaisille koulumatkaa, jota voi kulkea turvallisesti jalan ja pyörällä.
  2. 78 % vastaajista kertoi koulun olemassa olon kylällä vaikuttaneen asumispaikan valintaan.
  3. 48 % kertoi suuren osan perheen päivittäisestä asioinnista tai työmatkoista suuntautuvan kuntarajojen ulkopuolelle.

Tilastokeskuksen tietojen mukaan viimeisen 10 vuoden aikana Haminaan on vuosittain muuttanut 600 – 700 henkeä. Tästä määrästä lähes 30 % tulee Kotkasta ja 10% Kouvolasta sekä Helsingistä. Samalla ajanjaksolla Haminasta on muuttanut vuosittain 700 – 800 henkeä. 25 %:lla kohde on Kotka, 10% Kouvola ja 15 % pääkaupunkiseutu. Muuttoliike on siis karkeasti ollut vuosittain noin 100 asukasta tappiollinen.

Teesien vastauksista ja yllä esitetystä muuttoliikkeestä voidaan tehdä päätelmiä, jotka eivät ole Haminan väestönkehityksen kannalta suotuisia. Pelkästään Neuvottomassa puolet vastanneista ilmoitti käyvänsä töissä tai asioivansa muualla kuin Haminassa. Osalla vastaajista on luonnollisesti myös alaikäisiä perheenjäseniä. Tällöin tämä tarkoittaa kyselyn virhemarginaali (3%) huomioiden, että paikallisten palveluiden heikentyessä, 570 – 650 asukasta hakevat näitä palveluita muualta.

Kuten aiemmin mainittua muuttoliike suuntautuu suurelta osin kohti länttä. Muuttajista joka toinen valitsee tämän suunnan kun Kouvola lasketaan tähän mukaan. Tämä muuttoliike vaikuttaa oleellisesti myös Haminan tulevaisuudennäkymiin. Tällä hetkellä Haminassa on 2000 oppilasta kun vuonna 2030 oppilaita ennustetaan olevan 1400.

Muutolla voi olla monia motivaattoreita, mutta paikalliset palvelut on varmasti yksi paikan valintaan vaikuttavista monesta seikasta. Neuvoton on Haminan läntisin kylä. Muuttoliikkeen suuntautuessa länteen on Neuvottomalla mahdollisuus toimia viimeisenä barrikadina ennen muuttoa naapurikuntaan. Etenkin lähikuntiin muuttajille Neuvoton voi olla hyvä vaihtoehto kunnasta pois muuttamiselle.

Ollakseen iskukykyinen Hamina ja Neuvoton tarvitsevat nyt päätöksen koulusta. Haminan läntisen alueen profiilia saadaan näin nostettua ja kylän on mahdollista houkutella uusia asukkaita merelliseen ympäristöön myös naapurikunnista, jossa vastaavaa asuinympäristöä ei toista löydy.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.