Kategoriat
Historia

Neuvoton – karu maa

Haminan Neuvottoman kylän alkuperäinen, ruotsinkielinen nimi on Sneudt ja nimi tarkoittaa vanhassa ruotsin sanastossa ’karua maata’ paikan maaston perusteella.

Neuvottoman nimi on mainittu tiettävästi jo v. 1458 kylien rajoja koskeneen tuomion asiakirjoissa useissa eri kirjoitusmuodoissa: Neuotho, Nävittöby tai Näuottaby (1544).

V. 1578 Neuottoma

V. 1738 Muodot Nevittoby, Nefvotto

V. 1740 Neuvits ja Neuvottoma 

1970-luvulla Neuvottoman sijasta alettiin käyttää muotoa Neuvoton.

Joidenkin tietojen mukaan Neuvoton on tunnettu nimellä Lill-Nevitto. Tämä kylä oli alkuaan Kotkan puolella sijaitsevan Saksalan etäasutus joka silloin tunnettiin nimellä Stor-Nevitto.

Nimi Sneudt, joka suomalaisvaikutuksesta muotoutui muotoon Nevitto, on siis kuvannut yleisesti alueen karuja rantamaita.

Hyvin vanhoissa paikannimissä on usein ollut perusteena paikallisen maaston erikoispiirteet. Neuvottoman alueella peruskartasta näkeekin, että kyse on kivikkomaista ja vain vaivoin viljelykseen kelpaavista alueista.

1800 luvun Ruotsissa laaditun murresanakirjan mukaan sneu tai sneudt tarkoittaa juuri laihaa tai köyhää. Maastopaikkojen nimissä tämä tarkoittaa laihaa, karua tai toisinaan kallioista maata. Myös Norjan kielessä sana esiintyy etenkin tuntureilla metsänrajan yläpuolista maastoa kuvaten.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.